Varför jag skriver att-göra-listor varje dag

Det kvittar om det är måndag eller söndag, om jag har massor att göra eller mest tänkt ligga på soffan och chilla hela dagen - att-göra-listor är ett måste för mig.Jag har länge försökte kontrollera min energi och det faktum att jag ofta går in i väggen eller mår dåligt på grund av inre stress. Under en djup svacka i livet fick jag tid hos en psykolog som undrade om jag ibland kunde känna igen mig i beskrivningen om bipolär sjukdom. Det kunde jag ju såklart, men utan att ha den. Jag har däremot en personlighet som gör att jag lätt kan bete mig som om jag hade det (inte meningen att trampa någon på tårna, detta är hur min psykolog försökte förklara min igenkänningsfaktor och mitt beteendemönster för mig på ett simpelt sätt). Jag tror ofta att jag är odödlig och eftersom jag älskar att hålla på med projekt och är väldigt driven av mig blir det ofta många bollar i luften - lite FÖR många. Jag har också väldigt lätt för att tappa en struktur i det jag håller på med, det blir mycket "lite här och lite där" tills allt det roliga blir mer stressande än givande. Detta slutar ofta med att jag får en känsla av att gå in i väggen, jag tappar motivationen och orken till allt. Så från att ha velat göra allting samtidigt och ta över världen orkar jag inte ens gå upp ur sängen för att göra frukost. All energi har liksom gått åt på en gång.

Därför skriver jag listor. Det ger mig en struktur och får mig att hålla rutiner vilket min hjärna tycker om. Jag slipper ha allting i huvudet utan har svart på vitt vad som ska göras och kan avsluta en sak i taget. Det blir också lättare för mig att se om jag överskattar mig själv och min energi. Har jag en lista på 20 saker som ska hinnas med på en halv dag kan jag rannsaka mig själv, prioritera och kanske skriva över något på listan till morgondagen. På så vis har jag hela tiden koll på att jag inte gör slut på mig själv på en dag och sedan är sängliggandes i en hel vecka. Dessutom slipper jag en massa underliggande stress där jag behöver gå och komma ihåg saker och ha tusen tankar i huvudet - allt väntar på mig när jag avslutat en grej och sitter ner och tittar på min lista.

Somliga undrar om jag inte blir stressad av listorna, eller skrattar åt att jag skriver upp så små saker som att gå ut med soporna eller diska, men för mig är det livsviktigt. För mig är det ett sätt att hålla balansen i livet.

Gillar

Kommentarer

jessis
jessis,
Jag skriver också listor.. Har en Whiteboard på ytterdörren med saker som måste/ska göras. Slutar ändå med att jag alltid skiter i eller glömmer något 😂
nouw.com/jessis
Svatantrya
Svatantrya,
haha, händer väl här med 😉
nouw.com/svatantrya
JOSEPHINENORD
JOSEPHINENORD,
Ska allt börja skriva "att göra"-listor också.. Har så himla lätt för att bli stressad och istället bara ligga i sängen hela dagen.
nouw.com/josephinenord
Svatantrya
Svatantrya,
att-göra-listor är bra. De behöver inte vara långa och jobbiga. Det är liksom det som är grejen med mina, att jag kan se om de blir jobbiga och långa och prioritera om. Huvudsaken är den lilla segern och strukturen!
nouw.com/svatantrya
IP: 82.99.3.229