Varför jag inte kommer att gå med i Vero

Ni har säkert hört om Vero? Det "nya instagram" som alla verkar vilja vara först med nu. Appen ska vara reklamfri och har gått från plats 99 till nummer 1 på App Store i Storbritannien - på bara en vecka. Min första reaktion var "kul med en ny plattform" men jag tvekade redan när jag såg att någon hade fått pengar dragna trots att appen sägs vara helt gratis. Detta är, vad jag vet, inte möjligt men efter lite efterforskningar står jag fast vid mitt beslut om att inte ladda ner appen. Inte nog med att jag anser att appen är en dålig kombination av tumblr, facebook och instagram, så har snillet bakom appen en allt annat än fräsch historia.

Affärsidén till appen kommer nämligen från mångmiljardärer Ayman Hariri, som efter sin pappas död (fd premiärministern i Libanon) drev byggbolaget Saudi Oger - ett företag som fick läggas ner pga misskötsel i September 2017. Då stod bolaget med 3,5 miljarder i skulder och tusentals obetalda migranter som bodde i trånga bostäder med brist på vatten, mat och läkemedel. Många av migranterna fick, med hjälp av regeringen, återvända till hemländerna men många stannade kvar och hoppades på betalning för att kunna ha något att ta med sig hem till sina familjer. Medan konkurrerande företag öppnade sina plånböcker vägrade Ayman Hariris egna företag att betala, till den grad att arbetsministern hotade med att dra företaget inför rätta. Att företaget dessutom har arbetat tätt med den saudiska statsägda oljejätten gör det bara ännu mer surrealistiskt att se flera stora Instagram-konton med fokus på moder jord och etiskt levande har delat sina profiler. (Källa: Veckans affärer. )

Vero ska enligt appens information vara gratis men kommer i framtiden att kräva att man betalar. Detta gäller inte för de som hinner skapa sig ett konto innan priset på prenumerationen satts - vilket såklart är ett löjligt gammalt, men väldigt effektivt sätt att locka in fler användare på kort tid.

Gällande vad som bör räknas som "reklam" antar jag att det handlar om annonsplatser som går att köpa direkt från t.ex Instagram. Detta innebär alltså att appen inte kommer vara fri från den reklam som de stora kontona sysslar med när de gör samarbeten. Även om jag förstår skillnaden som en vanlig användare kommer det troligen bli svårt att skilja på om man samtidigt vill se till att personer som tjänar pengar på sina sociala media följer lagen. Instagram har t.ex en möjlighet att märka ut storys som samarbeten och de inlägg som influencern marknadsför märks tydligt ut med att det är ett marknadsfört inlägg. På en plattform helt fri från reklam riskerar den här begränsningen troligen att vi bara byter uppenbar reklam mot mer smygreklam - vilket kan bli kostsamt för de som nu ser en ny karriärsmöjlighet på den nya plattformen men inte är insatt i de nya, skärpta lagarna kring reklam och samarbeten på sociala media som gäller i Sverige.

Visst är det ett intressant skifte som pågår bland sociala media där företag måste hitta nya vägar att marknadsföra sig på, men eftersom den vanliga människans inflytande på sitt umgänge fortfarande är en värdefull resurs och nyttjas allt mer i form av samarbeten med mindre konton, PR-byrås som skickar ut presskit till gemene man och så vidare, så har jag svårt att se att den här appen faktiskt är särskilt revolutionerande. Det är lite som att plocka bort annons-sidorna i en tidning och ersätta den med en betald artikel.

Dessutom är jag inte villig att lägga pengar i fickan på någon miljardär som samarbetar med oljejättar och utnyttjar migranter. Inte när jag faktiskt vet om det i alla fall.

Kommer ni skaffa Vero? Varför? Varför inte?

Bilder: VEROs presskit.

Gillar

Kommentarer

MartaKristin
MartaKristin,

Vad skrämmande! Har aldrig hört talas om Vero faktiskt, men nu vet jag att jag aldrig kommer att skaffa det! Tack för information! <3

nouw.com/martakristin
Svatantrya
Svatantrya,
jag hoppas att det är en fluga som dör ut lika fort som den kom. haha förstår att folk lockas av att slippa reklam men som jag skrev är det där ju också en tolkningsfråga.
nouw.com/svatantrya
egoettu
egoettu,

Jag kommer inte skaffa vero för man skriver på att de äger ens bilder osv. Nah man, även om jag bara fotar mina djur så vill jag ändå inte att någon ska äga den rättigheten. Känns så himla konstigt

nouw.com/egoettu
Svatantrya
Svatantrya,
det är dock inget nytt. facebook har likadant och jag misstänker att detsamma gäller för instagram nu men är inte säker. saker du lägger upp på facebook är fortfarande dina men de får lov att använda dem i marknadsföringssyfte osv. hade man lusläst varje sak man godkänner på internet hade jag snart kastat routern åt helvete haha.
nouw.com/svatantrya