Söndagsutflykt: Glimminge Hus

En grå söndag är en perfekt äventyrs-söndag tyckte vi. Så vi packade ihop oss vid 10 imorse och körde ner mot Österlen och besökte Glimmingehus. Både jag och Ola är lite historienördar av oss och ändå har Ola aldrig varit inne i borgen - vad han minns i alla fall. Jag tog inte med mig kameran eftersom jag har en tendens att låta den sluka all min uppmärksamhet då, men knäppte såklart några mobilbilder.

Jag tycker det är så magiskt att gå runt i gamla byggnader överlag och vara medveten om tanken att människor faktiskt bott där. Det vi besöker som turister nu var för längesedan någons hem. Allt vi tar på har någon annan tagit på för över 500 år sedan. Det är en ganska svindlande tanke som sätter det där med den kronologiska tidslinjen i ett nytt perspektiv. Och ju mer jag tänker på det ju närmre känns det. 500 år är lång tid, men hur många släktled krävs det egentligen för att komma dit? Helt plötsligt är vi alla så sammankopplade. Tid är bara något vi hittat på. Valvet på sista bilden är dock från 1200-talet. Det låg säkert fortfarande någon envis viking och lurade någonstans då. Så jäkla mäktigt. Med tanke på hur vi bygger nuförtiden kommer det enda vi lämnar ifrån oss vara en hög med plastpåsar i kanalen. Makes you think, right?

Borgen är inte alls så stor som man föreställer sig och man går lätt igenom hela på en timme, ännu snabbare om man väljer att gå utan guide. Men kring borgen finns det ett mysigt cafe och idag var det även medeltida läger med olika aktiviteter. Har man fika med sig är borgen fantastisk att bara sitta och beskåda från gräsmattan utanför. Inträdet under högsäsong är inte mer än 80 kr per person så jag tycker alla små historienördar eller äventyrslystna borde åka dit om de får möjlighet.

Gillar

Kommentarer

Bunny,
Åååh älskar Glimmingehus och överlag gamla hus! Känner EXAKT så som du beskriver nu då jag går runt och kikar. Vad hände här egentligen? Och tänkte på exakt samma sak då vi var på Kulturen nu i veckan, hur kommer man titta på hur vi levde om hundra år? Galet spännande och svårt att få grepp om!

Jag har önskat mig en roadtrip hit också i sommar, hoppas sambon nappar! 😃
bunnydrugz.blogg.se
Bunny
IP: 82.99.3.229