Sommarläsning

Under sommarens varmaste dagar blir det lätt att man bara ligger på stranden vilket jag är fruktansvärt dålig på. Jag har ju som bekant lite svårt för det där med att göra ingenting. Det måste finnas något att utforska, något att stimulera kropp och själ med. Därför läser jag en hel del under sommaren. När vi var i Småland slukade jag en hel bok på fyra dagar - något jag inte haft tid till sedan någon gång i vintras. Några av de senaste böckerna jag läst är allt annat är nya men för er som inte heller hunnit läsa dem tidigare så vill jag ändå tipsa om dem - för att de är värda att tipsa om helt enkelt.

Björnstad av Fredrik Backman:
Den här boken är så himla fin. Till en början trodde jag att jag skulle få svårt att fullfölja den eftersom att den bygger på ett hockeylag och jag aldrig riktigt har varit något hockey-fan (men jag lärde mig mycket, haha), men boken liksom växte på mig och plötsligt kunde jag inte lägga den ifrån mig. Den är sorglig, rolig, tung och fantastiskt vacker på en och samma gång. Jag har faktiskt tagit en bild på en av mina favoritsidor som jag sparat i telefonen, för att den fångade mig så mycket och berörde mig så starkt. I boken avhandlas olika människoöden i småstad som bara har en sak att leva för samtidigt som de unga karaktärerna har så många anledningar att vilja dö. Backman lyckas fånga samhällsfrågor som sexuella övergrepp och utanförskap på ett sätt som gör det omöjligt att inte förstå hur djupt rotade de är, hur vi alla påverkas - oavsett vi vet det eller ej. Vilka krafter det är att handskas med och vad de krafterna gör med en människa.

Rövardotter av Jackie Ferm (med Ola Brising):
Den här boken har stått i min bokhylla så länge att jag nästan glömt att jag hade den. Varför jag inte läst den tidigare vet jag inte men jag är glad att jag äntligen tog mig tiden. Jackie Ferm blev en blåst dokusåpa-deltagare med hela folket vilket efter den här boken både är lite sorgligt men också oerhört starkt. Samtidigt som boken ger en insyn i hur en godhjärtad liten flicka tvingas bli vuxen i förtid, möta livets motgångar på egen hand och slutligen stå på egna ben och ta emot ett helt folks kritiska åsikter, så är det också en berörande historia om krossade drömmar, svek och att alltid vara utanför. I boken beskrivs också hennes pappa genom brev som han skickat och genom ett ärligt återberättande av hur det var att växa upp som dotter till Sveriges farligaste man. En berättelse om en grovt kriminell som skadade både familjen och andra men som samtidigt kände en djup kärlek till sin dotter. Världen är inte svart eller vit, människor är aldrig enbart goda eller onda. Jackie vet det, och kanske är det också därför hon stått ut med sin egen resa.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229