Så bygger du enkelt en egen hemsida

I samarbete med Heymo

Det ser ut att bli en dundersommar i år och jag hoppas att ni alla får i alla fall lite ledigt? Jag är ju som jag är och precis som förra sommaren kommer jag lägga mycket av min tid på mina hobbys och uppbyggnaden av mitt egna varumärke och företag. Första steget är att lansera en ordentlig portfolio!

Jag har tidigare skapat en hemsida då vi lärde oss CMS på Högskolan. Är man dock inte insatt i webbhotell, wordpress, php, css och html kan det vara en rejäl omväg - dessutom tar det tid. (Förstod du inte vad allt det där är, är det här inlägget verkligen för dig!) Därför är det så himla bra att det finns tjänster som Heymo!

Du väljer enkelt bland flera snygga designmallar som alla är anpassade efter olika behov och syften, sedan kan du genom de små menyerna enkelt lägga till och ta bort innehåll, justera designmallen, lägga till sidor och förhandsgranska din hemsida. Istället för att sitta med avancerade program för att komma åt CSS-koder och koda alla förändringar för hand kan du enkelt välja färgskalor och dra innehållet dit du vill ha det. Kontaktformulär och knappar för sociala medier finns redan färdiga och du slipper sitta och installera plug-ins som riskerar att inte fungera som du vill. Det är superenkelt och riktigt roligt faktiskt!

Du har alltså all möjlighet att testa dig fram genom drag-and-drop-tekniken för att slutligen kunna publicera din hemsida direkt. Inga krångliga installationer, inga webbhotell som kan vara svåra att förstå sig på och ingen kodning. Dessutom finns det ett stort bildbibliotek för den som inte har egna bilder, på så sätt riskerar du inte att använda bilder som är skyddade. Att skapa ett konto på Heymo är helt gratis vilket gör att du kan börja bygga din hemsida utan att behöva betala en krona förrän den är klar att publiceras!

Vill du också skapa en egen hemsida? Här kommer mina bästa tips!

🍀 Håll det enkelt! Vad är syftet med din hemsida? Vad är det du vill visa? I mitt fall är det bilderna som är det viktiga och därför får de stå i fokus medan resten är avskalat och enkelt. Vill man gå crazy är det bättre att göra det på en enstaka detalj - kanske din egen logotyp?

🍀 Tydliga menyer och sidor - besökaren ska snabbt och enkelt kunna hitta vad den är ute efter. Lägg inte allt på en sida, ha hellre en sida där du presenterar dig (t.ex en "om mig"-flik), en sida för kontaktformulär eller kontaktuppgifter osv. Tänk på att användaren kanske aldrig har besökt sidan tidigare, kanske inte ens vet vad dess syfte är och ibland bara har några få minuter på sig att kolla upp någonting.

🍀 Välj rätt färger och typsnitt! Jag älskar färger som turkost, orange, gul... men de gör sig sällan bra tillsammans på en hemsida. Att leka med typsnitt är också roligt men tänk på att det är ansträngande för ögonen att läsa på en skärm redan som det är, du vill inte riskera att besökaren upplever sidan som svårläst eller jobbig att titta på. Är du osäker på vad som egentligen fungerar är svart text och vit bakgrund alltid ett säkert kort och sedan kan du komplettera med färgglada detaljer eller en logotyp i ett roligare typsnitt. En enkel regel jag går efter gällande typsnitt är att aldrig använda typsnitt med "fötter" i brödtext/mindre text. Även om de flesta skärmar idag är bra nog att inte bli "grötiga" är det ändå en bra tumregel för att göra informationen på hemsidan lättläst för alla.

Imorgon kommer jag att publicera en liten video på min 123on-kanal där jag visar hur sidan fungerar men ni får jättegärna testa er fram själv!

Just ni får ni 30% vid köp av en årsprenumeration om ni använder koden "influencers".

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229