Realitycheck: Sociala medier, dess stora inkomster och illusionen av att vilja förändra

Det ska löneförhandlas, jagas bonusar och skrytas om en fet skatteåterbäring, det jagas framgång och vi belönar oss själva med materiella ting. En ny sportbil, en ny båt, en ny handväska. "För det har vi förtjänat. Det är det vi slitit så hårt för." Begären växer med pengarna.

Och visst förstår jag väl karriärmänniskorna, visst förstår jag att man vill unna sig något, nå en ny milstolpe, sporra sig själv. Men när blev vi så besatta av att ge oss själva dyra, vackra ting just för att känna att det vi gör är bra?

Vi lever i en ny tid. En tid där människor kan leva av något så simpelt som en internetuppkoppling och ett instagram-konto. Det bloggas, twittrat och snapchattas för fullt. Den nya makteliten hänger framför datorn i sin soffa hemma på Lidingö. Vi lever också i en tid där alla har en möjlighet att bry sig, eller i alla fall ge en illusion av att man gör det. Det skrivs hashtags och det bloggas om orättvisor och kämparglöd, feminism och utanförskap - och likesen trillar in lika fort som kronorna på kontot.

För detta, för denna framgång, ska det belönas. Det är bilar, det är lyxresor och det är väskor värda lika mycket som mina studieskulder. Varför? Blir du lycklig? Behöver du verkligen en väska för 20 000 kr för att känna att du gjort något bra? Om svaret på de två sista frågorna är ja tycker jag vi sätter allt i lite perspektiv.

20 000 kr räcker till:


500 glasögon i Tanzania
80 sjukvårdspaket för vård av 15 vuxna och 4 barn (per paket) som blivit våldtagna eller utsatta för sexuella övergrepp i Senegal.
Skolmat åt 400 barn i en månad i Uganda.
400 mödravårdsbesök i Afrika.
Nästan 10 månaders behandling av näringsbrist i Afghanistan.

Jag klandrar inte den som vill unna sig och jag anser inte att man inte ska glädjas åt hur bra man har det bara för att någon annan har det sämre. Men i en tid där så många säger sig vilja påverka, där ett klick på datorn kan generera hutlösa summor med pengar och ännu mera makt kan jag för mitt liv inte förstå hur man kastar bort sin trovärdighet genom att visa upp sin "framgång" med en väska.

Köp för all del en väska, men kom ihåg vad din makt och dina pengar är värda. Kom ihåg att det krävs mer än en internetuppkoppling och en märkesväska för att faktiskt göra skillnad.


Gillar

Kommentarer