Kött - Om att leva av naturen och inte alternativet som förstör den.

Så eftersom jag ofta väljer ett vegetariskt eller veganskt alternativ får jag ju givetvis ofta frågan om jag är vegetarian. Trodde alla visste att man aldrig behövde fråga det, det berättar de väl alltid själv lika automatiskt som de säger sitt namn. "Hej mitt namn är någonting och jag är vegan, inte för att det har med saken att göra, men jag är vegan. Jättemycket vegan. Mest vegan i världen faktiskt."

Nej, jag är inte vegan eller vegetarian, och flexitarian låter så jävla löjligt att jag får huvudvärk. Jag väljer helt enkelt bort kött ofta, för att jag inte behöver äta så mycket kött, för att jag aldrig varit någon som älskar kött och för att jag har lite sunt förnuft. Jag behöver ingen hipster-titel som gör mig cool och udda för det.

Så varför väljer jag då bort köttet? Det är inte av så starka etiska själ som att jag tycker det är fel att döda djur för mat, det kan jag ju erkänna direkt. Cold hearted bitch, maybe? Däremot har jag väldigt starka känslor för det vi kallar moder jord och vårt sätt att bruka henne. Köttindustrin är inte bara plågsam och vidrig (så mycket etik handlar det om i alla fall) utan förstår även planeten fortare än jag får blodsockerfall och dåligt humör. Så det är en anledning. En annan har med den första att göra. Äter jag kött eller fisk eller whatever, föredrar jag närproducerat i liten skala för privat bruk eller jakt. Till exempel får vi fisk från vänner som är småfiskare istället för att stödja den brutala rensning på fisk som görs i haven numera. Jag vill leva av naturen, inte av ett alternativ som förstör den.

Jag har aldrig haft för avsikt att med mitt val av mat tvinga någon annan att sluta med kött helt, inte ens mig själv. Människor som ständigt gapar om hur hemska människor som äter kött är, får sällan människor att på riktigt tänka efter. Däremot anser jag att man kan vara medveten om hur fasiken man smutsar ner jorden och i vilka mängder det är rimligt att unna sig kött.  På den tiden vi var jägare hade vi nog inte en stor stek på bordet varje kväll, det var lyx med en köttbit då. Varför kan man inte anse det vara det nu också?

Hemskt med jakt, säger du? Ja, inte fan är det kanske trevligt för alla. Minst för den som dör. Men jämfört med industrin ett bättre och naturligare val. Hade människor dessutom sagt bye bye till industrin och istället själva fått försörja sig och få kött på bordet hade nog inte lika många ätit de brutala mängder vi i Sverige gör idag. Det är lätt att gå till ICA och handla en flintastek, svårare att gå ut i skogen och skjuta Bambi mellan ögonen.

Jag förstår att jag här tappar många av de som av högst etiska själ inte äter kött, för att man inte vill ta någon annans liv. Det är okej, ni har era anledningar, jag har mina. För mig handlar det inte bara om kött och titlar på vad jag har i mitt kylskåp utan om att sakta bli mer medveten om vad i helvete jag stoppar i mig. I en värld där gifter, Monsanto, socker, E-ämnen och saker man inte ens kan hitta på google regerar är köttet i jämförelse en mycket enkel början på att äta hälsosammare och mer miljömedvetet. Jag äter ekologiskt i så stor mängd dom möjligt och försöker även dra ner på mejeriprodukter från animalier om det går att ersätta. Det är inte svårare än så. Det är en så jävla liten ansträngning som i alla fall får min själ att känna sig mer medveten, mer tacksam. Sen blir maten roligare att laga också. 

Testa själv en vecka. Förbjud dig inte från att äta kött, ta istället bara dig en funderare på hur mycket kött du egentligen behöver. En god bit på fredagskvällen för att lyxa till det kaske räcker trots allt? Du kommer snart inse hur lätt det är att klara sig utan och både kroppen, plånboken och moder natur kommer tacka dig.
   

Gillar

Kommentarer