Klimatförändringarna och känsloargument

Den senaste tidens värmebölja med följande torka har ställt till med problem för både vilt levande djur, bönder och många boende på landsbygden. Skogar brinner, vattenbrist råder och gamla och sjuka riskerar att dö till följd av att deras kroppar inte kan hantera värmen. Det skapar panik och kaos - med all rätt. Vi måste agera och vi måste göra det nu. Men vi måste agera rätt, baserat på fakta - och tillsammans.

I ett samhällsklimat där det redan råder en tydlig polarisering faller det sig väl naturligt att "vi och dem"-tänket förstärks ytterligare i sådana här situationer. Många som annars brinner för sin sak hittar nu ny mark att debattera på och den aggressiva stämningen stegrar.

Men faktum är att vi inte kommer någonstans med att kasta känsloargument omkring oss. Vi vinner ingenting på att kasta skit på bönderna som tjänar sitt levebröd på att föda upp grisar för slakt eller kor för mjölk, oavsett vad vi tycker om vad de gör. Vi vinner ingenting på att starta en häxjakt mot youtubers som konsumerar mer än vad vi anser rimligt. Och vi vinner definitivt ingenting på att anklaga varandra för att inte göra tillräckligt - eller något alls.

"Be the change you wish to see". Agera utifrån vad du själv anser rätt och förändra världen genom att vara ett gott exempel. Ingen vill vara som argbiggan i gänget, ingen har någonsin ändrat sin åsikt eller beteende för att någon skrek idiot åt hen. Människor fungerar inte så. De flesta av oss är antagonister och du kan inte vinna över en antagonist genom att säga att de gör fel - du knuffar dem bara längre ifrån dig.

Köttindustrin får ta mycket kritik nu, som om den var ensam orsak till detta helvete vi troligen står inför. Även om jag inte själv stödjer själva industrin i sig och att det är ett faktum att det är en av de största bovarna vad gäller påverkan på klimatet - så är det kontraproduktivt att ge de som väljer att äta kött hela skulden. Förändring tar olika lång tid för olika människor och att se ner på de som väljer att äta kött men förmodligen är bättre på att agera klimatsmart på annat sätt, är bara att skapa en onödig dispyt som aldrig någonsin kommer föra oss närmare varandra i kampen.

Jag förstår att det är känsligt för de som väljer bort kött av etiska skäl men klimatfrågan får aldrig någonsin överskuggas av känsloargument som grundar sig i något annat.

Den som äter kött men istället handlar närodlat och ekologiskt drar fortfarande sitt strå till stacken. Den som har ett intresse för nya fina kläder men valt en plantbaserad kost gör sitt. Vi kan inte springa runt och peka finger på de som inte gör allt utan snarare uppmuntra människor för det lilla de gör.

Faktum är att jorden hade klarat av en rimlig konsumtion av både kött, kläder och resor, problemet är att vi alla gör lite för mycket av allt - och att vi är för många. De djur som föds upp på gårdar bibehåller en stor del av den naturliga flora vi har, på många ställen är fiske av t.ex gädda helt avgörande för att inte andra fiskar totalt ska utrotas och vi behöver jägare som ser till att bestånden av specifika djur håller sig inom ramarna för en fungerande balans. Detta betyder inte att vi behöver miljonindustrier som föder upp grisar och kor under vidriga omständigheter men i frågan om klimat och miljö är det minsta vi kan göra i alla fall att vara sakliga och hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt.

Vi SKA uppmuntra människor att köpa svenskt, oavsett om det är mjöl eller kött. Oavsett vad vi tycker om deras industri måste vi enas om att pengarna bör stanna hos dem som har en möjlighet att på sikt förändra sin verksamhet och landet i helhet. Något annat vore bara att skjuta oss själva i foten. En förändring är på väg men för att den ska kunna utvecklas krävs det både pengar och en fungerande kedja inom landet. Jag ser hellre att människor stödjer svenska bönder genom att köpa kött så att det finns pengar att odla mat till både oss och djuren inom landets gränser än att människor importerar all möjlig skit och inte ens har en aning om vad alla dessa "frihandelsavtal" innebär. Om vi vill att svenska bönder ska satsa mer på plantbaserad mat till människor och mindre på att föda upp djur är det vi som har det yttersta ansvaret - genom att göra det ekonomiskt möjligt. Tillgång och efterfrågan.

På samma sätt är det vi som enskilda individer som avgör vad vi kan uppoffra i vår vardag. För somliga är det shopping, för andra är det resor och för några är det kött. Ingen ska behöva höra att de inte gjort tillräckligt - det viktiga är att vi alla gör något. Genom att uppmuntra det lilla kan vi också inspirera till att göra mer. Vi måste vara den förändring vi vill se. Vi måste kunna diskutera sakligt och med enkla fakta - även den vi inte tycker om. Vi måste se saker för vad det är, bemöta människor för var dem är och inspirera snarare än dissekera.

Ska vi hålla på och slänga ur oss saker baserat på känslor och moral kan vi lika gärna börja predika för tvångssterilisering och massavrättningar också, eftersom det på riktigt, vore det mest effektiva sättet att rädda både planeten och djuren.

Gillar

Kommentarer

BelleTherese
BelleTherese,
Hahaha oj vad detta var tvärtemot den debattartikel jag skrivit :'). Jag känner att jag måste säga något för förnekelsen är så jävla enorm, vill få folk att förstå att vi visst kan göra skillnad. Så jag beskyller både konsumenter, köttätare och flygdårar. Jag menar att kanske når jag fram till någon som faktiskt inte visste att det beror på just det. Har svårt att inte bli argbiggan när mina vänner får fly från sina hem som brinner ner, även fast jag kanske hade vunnit mer på att hålla truten. <3
nouw.com/belletherese
Svatantrya
Svatantrya,
jag menar inte att vi inte ska diskutera det utan att man inte kan kräva att alla ska göra samma val som dig, eller att alla ska göra allt. visst - överkonsumerar du både resor, prylar och kött är du en idiot men de flesta gör nog något bra ändå och då tror jag att vi kommer längre på att uppmuntra och inspirera än ath säga ”men din idiot, vad du gör spelar ingen roll om du inte gör det andra också”. jag menar.. om en köttätare som får höra att det är meningslöst att anstränga sig för att sopsortera eller köpa svenskproducerat, hur motiverade blir de då till att göra åtminstone det?
nouw.com/svatantrya
Svatantrya
Svatantrya,
summan alltså: ingen kan göra allt men alla kan göra något och man vinner inget på att använda klimatet som svepskäl för en annan agenda - typ.
nouw.com/svatantrya
Svatantrya
Svatantrya,
och vi har alla varit argbiggan någon gång. jag slutade prata om djurhållning och miljö med min pappa och började helt sonika istället bara erbjuda honom att smaka min mat. insåg att det sistnämnda gav ett trevligare resultat haha
nouw.com/svatantrya
BelleTherese
BelleTherese,
Absolut, håller med dig. Har i viss mån också gett upp att argumentera, men försökte hålla just köttätandet till en låg nivå i artikeln eftersom det brukar vara den som gör folk mest förbannad, haha. Var inte i närheten så arg som jag varit förr, haha, man får vara stolt för det 😊.
nouw.com/belletherese
LoveByMalin
LoveByMalin,
Vilket bra inlägg! ✌
nouw.com/lovebymalin
Svatantrya
Svatantrya,
Tack! 😊 <3
nouw.com/svatantrya
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229