Kan man få dö ifred eller?

”Men lilla vän, du vet väl att man inte ska röka?”

Nu råkar jag ju vara hyfsat skitliten och se ganska ung ut och kanske är det det som får folk att lägga sig i mitt rökande trots att jag aldrig sett dem tidigare i hela mitt liv. Oavsett om det är av välmening vore jag väldigt tacksam om ni skötte ert eget faktiskt. För allvarligt. Jag är snart 25 år, jag VET att det är dåligt att röka och att jag eventuellt kan dö av det i framtiden, jag är inte född under en gran i skogen även om det ser ut så.

”Det är väl bra att man försöker förbjuda vissa cigg och minska rökandet hos folk.”

Ja, det kanske man kan tycka. Absolut. Det är ju bra för de individer som blir sjuka av sittrökande om de kanske slipper det. Men eftersom vi inte har någon tidsmaskin och kan avgöra om just de som slutar för att vi drar in click-ciggen faktiskt skulle ha fått lungcancer om de inte slutade så är ju hela "rädda folket"-grejen tämligen värdelös. Och även om vi visste? Även om vi visste att ”den här och den här människan kommer att dö pga sin rökning”, ger det per automatik staten rätt att bestämma om personen vill röka eller inte?Ger det varenda jävla "klappa dig på huvudet"-gubbe på stan rätten att störa mig när jag efter att ha slagits med REA-tanterna på ett varuhus i jultid äntligen får ta mig ett bloss och några minuter att varva ner? Ger det någon rätten att säga vad jag får och inte får göra med min kropp? Att min sambo lite vädjande ber mig sluta för att han dels inte tycker det luktar gott och dels inte vill att jag ska bli sjuk är väl en sak, men resten av världen? Åk hem och knapra dina giftet du fick av läkaren och inbilla dig att du är hälsomänniska av högsta rang, men låt mina synder vara just mina synder.

Jag gillar mina click-cigg men de var inte de jag började med och jag har svårt att tro att tobaksröken skulle kännas bättre för en nybörjare för att den smakade lite svagt av billig tandkräm. Så rökt hade jag gjort oavsett om de smakat päron, mint eller kubansk cigarr. Det är bara lite roligare att röka nuförtiden. Om någon nu vill ta bort något jag tycker om med motiveringen att det är farligt för mig, då känner jag spontant att världen underskattar mig och min förmåga att ta hand om mig själv. Att man dessutom lägger så förbannat mycket resurser på att bråka om lite mintsmak på en cigarett för att den kan förstöra folks hälsa medan man totalt förnekar forskning till annat rökbart som bygger upp hälsan gör det inte särskilt trovärdigt heller.

De säger att det är för människors bästa. Men samtidigt som man vill göra det svårare för folk att ta sakta ta livet av sig själva, samarbetar man gladeligen med världens största mördarmaskin som tar livet av de som aldrig haft en tanke på att dö. Återigen, trovärdighet noll.

Jag är ganska säker på att jag ska dö en dag, hur vet jag inte, men jag är hyfsat säker på att varken staten eller gamla gubbar på stan har med det att göra.


Gillar

Kommentarer

Grodan,