jag hoppas vi fortfarande minns

Blommorna som börjat samla sig i rabatterna, himmeln som bytt färg från grå till blå, träden som börjat knoppa sig och forsen som gör sig av med allt överflödigt vatten från de smälta isarna. Kanske är våren den vackraste tröst vi har. Den som kommer oavsett, en cykel vi inte rår på. En del av ett system vi för länge sedan verkar glömt bort.

Plötsligt vändes världen upp och ner, människor i panik beter sig som skärrade djur. Flockbeteendet kickar in och hyllorna i affärerna töms. Ingen vet egentligen varför, alla bara gör, följer resten av flocken, resten av fåren. Flyr från en varg de inte kan se. Ingen bryr sig om någon, alla bryr sig om alla.

Plötsligt var människan maktlös och allt vi trodde var viktigt blev plötsligt ingenting värt. Människor förlorar jobben och ekonomin rasar. Samhället som är byggt på en tillväxt av påhittade siffror kan inte stå emot naturens eget förändrade system. Och visst blir det lite bisarrt mitt i alltihop, att vi ens någonsin kunnat tro något annat. I slutet av dagen, när solen går ner, är vi trots allt varken mer eller mindre än ankorna som nu tar vårturen längs ån. De som just nu har mer lugn och ro än för några veckor sedan, de som ser naturen stå i full blom och andas när skräp inte längre kastas på marken, när luften plötsligt är lite renare.

När det vi förlitar oss på rasar, blommar allt annat. Världen är inte trasig, människorna är det. Och vi som tror att vi kan styra allt, kan plötsligt inte ge några svar. Vi som annars räddar djur vi själva nästan utrotat, vi som försöker rena luften vi själva smutsat ner, vi som jagar rikedom som bara kan användas av oss själva, vi som verkar tro att vi kan köpa oss tid och kärlek. Vi står nu utanför den värld vi annars anser oss vara herrar över. Det om något borde kanske vara ett wake up call. En påminnelse om vår egen dödlighet, både den kroppsliga och själsliga. Om allt som egentligen spelar roll.

Jag hoppas vi fortfarande minns, när allt det här är över.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229