"End of life as we know it"

Det är full fart på det mesta nuförtiden, inte minst i skolan. Dagens föreläsningar var, trots min något mosiga hjärna och ett tågkaos som placerade mig på en ersättningsbuss, faktiskt väldigt intressanta. Den ena var en gästföreläsning om patent, upphovsrätt, designskydd och varumärkesskydd bland annat. Hade verkligen nytta av musikjuridiken jag läste i somras för att ställa allting i relation till varandra.

Den andra var dock den som fångade mig mest, även om jag som vanligt inte lyckades hålla mig fokuserad hela vägen så snappade jag ändå upp en hel del nyttigt. Det var en hedersdoktorn Hampus Jakobsson som pratade om framtiden, ur ett teknologiskt och filosofiskt perspektiv. Han bjöd mycket på sig själv och vi fick höra många personliga anekdoter. T.ex berättade han hur han "skyddar sin hjärna". Han drog parallellen att vi skyddar så många av våra prylar från att t.ex bli stulna, men vi låter våra sinnen och vår hjärna vara öppna för allt och alla - oavsett vad det kostar oss. Till vem och vilket pris ger vi tillträde till vår hjärna genom sociala medier?

Han pratade också en del om hur vi har tekniken för att göra världen bättre men hur vårt mänskliga behov av sammanhang och tillhörighet inte kan förstå vikten av någonting så länge det inte drabbar vår direkta närhet. Vi kan lägga 50 kr på take away-kaffe varje dag, trots att vi vet att de pengarna hade kunnat gå till mat för någon annan på andra sidan jorden. Varför skänker vi inte pengarna? För att vi inte kan känna hungern hos den människan. Vi kan bli medvetna på så sätt att vi läser på och bildar oss, men även då har vi möjlighet att leva vidare utan någon action. Skulle våra kroppar och sinnen kopplas samman, så att vi fick förmågan att känna andra människors smärta, skulle vi plötsligt förändra världen mycket snabbt.

Det pratades också en hel del om AI och dess framtid, om genmanipulation, om att ge sitt imorgon-jag förutsättningarna för att älska sitt gårdagen-jag, och huruvida robotar kommer bli vår död eller inte. Min hjärna var alldeles nermald när jag gick där ifrån. Inspirerad, förvirrad, kluven och nyfiken.

Gillar

Kommentarer

wordlycornerblog
wordlycornerblog,
Låter ju sjukt intressant. Älskar ju sånt där jag 😍
nouw.com/wordlycornerblog
Svatantrya
Svatantrya,
Var faktiskt riktigt intressant, även om jag envisas med att vara skiträdd för robotar.
nouw.com/svatantrya