En religiös tro är inte heligare än en politisk åsikt.

(Världens längsta jäkla inlägg, men viktigt som tusan. Läs hela om du har något intresse i planeten och mänsklighetens framtid.)

Ännu ett terrordåd.

Jag har länge funderat på hur jag ska uttrycka mina tankar kring detta. Samtidigt som man sörjer, samtidigt som man hoppas att världen kunde sprida mer kärlek för varje dag, så är det svårt att blunda för det där som skaver. Jag själv är döpt in i en religion och jag gick på kyrkans barntimmar som liten istället för dagis. Men jag konfirmerade mig aldrig, jag ville aldrig gå i kyrkan, och för ett år sedan bestämde jag mig för att de inte heller skulle få ta del av mina skattepengar. Jag har alltid ställt mig kritisk till religion. Inte allt det fina det gör för människor, men allt det där onda som man plockat det fina ur. Vem bestämmer vad som är rätt och fel om nu allting är en tolkning? Hur kan man säga att man inte ska följa allt som står i böckerna, men ändå hålla stenhårt på de bitar man anser passar? Var går gränsen? Varför vill man ens följa ens de finaste bitarna när de är sammanvävda med några så hemska? Nu har jag haft turen att leva i Sverige och i en kultur och en familj, där religionen fått backa för det sunda förnuftet. Där bibeln fått ställas i bokhyllan till fördel för mänskliga rättigheter. Det är en lyxig jävla självklarhet.

I samband med terrordådet i Stockholm snubblade jag över den mest objektiva och sansade reflektion jag läst kring ämnet på mycket länge. Då vågade jag inte publicera den, det är så lätt att man anses hatisk. Men idag känner jag mig så jäkla uppgiven, ledsen och faktiskt en smula arg. Allt får kritiseras men religionen står i någon sorts frizon där galningar skyddas bakom allas rätt till sin tro på en fiktiv varelse, bakom rädslan att människor inte kan skilja på hat och kritik, bakom det faktum att vi satt religion på en piedestal som den aldrig någonsin förtjänat. Att kritisera en religion är inte lika med att tycka illa om människor som valt att leva efter den. Att kritisera religionens grundtankar och böcker är inte detsamma som att hata de som utövar endast de fina delarna. Det handlar enbart om att lyfta den problematik som religion i grund och botten är ansvarig för.

När din bild av världen och livet grundar sig i hat och terror, då kan jag inte längre tro att det du sprider är någon form av kärlek, varken till gud eller något annat. En tro, varesig det är islam, kristendomen, judendomen eller något annat, som i sin grund förespråkar våld och hat, kommer aldrig kunna sprida enbart kärlek - det borde även den mest troende förstå, och även vara villig att göra något åt. Jag kommer fortfarande respektera dig som människa, och jag värderar din rätt att vara du över allt annat, men för den sakens skull behöver jag inte låta bli att ifrågasätta din religion.

Texten är lång men saklig och bra.

"Den gripne terroristen är IS-sympatisör.

”En ensam galning”, ”ett vansinnesdåd.” Nja. Innan IS kom med gudomlig inspiration var det väldigt få ”ensamma galningar” som körde lastbil över civila – vilket borde vara en hint om att idéer och ideologi faktiskt spelar roll. Den politiska islam som IS företräder är helt hänsynslöst mordlysten – och den har inte uppstått i ett vakuum. Koranen innehåller högst bokstavliga uppmaningar till att mörda oliktänkande. ”Jamen man ska inte tolka religiösa böcker bokstavligt!” invänder väl någon nu. Och visst är det en välsignelse att det finns gott om religiösa som inte tror bokstavligt på de böcker de bekänner sig till, men faktumet att det är farligt med bokstavstro säger ju någonting väldigt osmickrande om vad böckerna faktiskt innehåller.

Koranen, Bibeln och de flesta andra religiösa skrifter måste kontextualiseras, relativiseras och plockas russin ur för att de ska _sluta vara fruktansvärda_. Man måste, om man vill kombinera sin tro med grundläggande mänsklig anständighet, ta avstånd från homofobi, misogyni, direkta uppmaningar till våld och ond bråd död. Och det är väl bra att människor faktiskt gör det – men än bättre vore ju om de kunde ta avstånd från böcker som innehåller sådan skit, helt och hållet.

För dåliga idéer spelar faktiskt roll. Religionen, även i sin mest urvattnade snuttefiltsvariant bygger på en blind tro på någonting som saknar all grund, all rimlighet och tillstymmelse till bevis. Ett aktivt val att inte ifrågasätta. I många fall stannar det vid att vara en harmlös snuttefilt, men blind tro kan aldrig vara något sunt. När människor predikar blind tro till politiska system, så möts de rätteligen av en storm av kritik och mothugg – för vi vet att den blinda tron är farlig, vi vet att den kan motivera människor till besinningslöst hat och våld.

Just därför borde religiös tro ifrågasättas på samma sätt som politisk tro. Det framställs ibland som att man av respekt för troende bör låta dem utöva sin tro oemotsagda, men det är en orimlig hållning. Det går utmärkt att respektera religiösa människor utan att respektera religiösa idéer. Jag har goda vänner som är socialister – jag har en fullständig, reservationslös respekt för dem som människor och för deras rätt att vara socialister och de betraktar min liberala kapitalism på samma sätt. Men ingen skulle någonsin drömma om att påstå att vi på grund av åsikts- eller yttrandefrihet, eller någon annan sorts ”respekt”, borde låta bli att ifrågasätta varandra och angripa varandras ideologiska ståndpunkter.

”Jamen tror du verkligen att man kan förebygga islamistisk terrorism genom att hålla på och ifrågasätta helt vanliga muslimer och en islam som inte alls predikar våld?”
Ja, det tror jag faktiskt. Därför att ett alltför ömfotat tassande kring blind tro och en bok som faktiskt har helt fruktansvärt innehåll, leder till att den boken anses mer rimlig, mer respektabla och mer trovärdig än den annars skulle gjort. Det går väl an så länge man lyckas övertyga människor om att inte tro på de fruktansvärda delarna, men det är en riskabel balansgång.

Efter terrordåden i Paris spreds versen 5:32 om att den som dödat en oskyldig skall anses lika skyldig som om denne dödat hela mänskligheten, som ett bevis på Koranens freds- och kärleksbudskap. Men ingen citerade i det sammanhanget nästa stycke, vers 5:33, om att ”den som kämpar emot Allah och hans Budbärare skall dödas eller korsfästas eller få sina händer och fötter avskurna på alternerande sidor”. Det krävs en väldig akrobatik för att säga att ”ja, det här är en bra och helig bok och naturligtvis ska du tro bokstavligt på texten i vers 5:32 men SJÄLVKLART INTE på texten i nästa vers!”

Det är bland annat sådant som får mig att tro att ett konsekvent ifrågasättande av religion och religiösa idéer är ett bra och gångbart sätt att skapa en bättre värld, en värld där det är svårare för dåliga och totalitära idéer att få fotfäste och stöd. Oavsett om det handlar om dagens politiska islamism, eller min barndoms laestadianer, medlemmar i Svenska Kyrkan, som psykiskt misshandlade sina barn genom att skrika att de skulle hamna i helvetet – och genom att frysa ut, håna och hata homosexuella och andra ’avvikare’. Det handlar genomgående om människor som hämtat hemska värderingar ur hemska böcker – och ju fortare och ju tydligare vi kan fastslå att de idéerna är dåliga, att de skadar människor och inte förtjänar den minsta respekt, desto bättre.

Minns vad jag sa ovan. Det går utmärkt att respektera människor även om man inte respekterar deras idéer. Det känns obehagligt att jag ska behöva säga det, men när man kritiserar islam klumpas man ofrånkomligen ihop med de som anser sig utöva ”islamkritik” genom att skrika om ”muslimjävlar”, slita i folks slöjor och ägna sig åt rasistiskt hat och våld. De människorna är avskum, de är samma sorts våldsverkare och antihumanister som islamisterna de säger sig kritisera.

Respektera varandra. Älska varandra. Stå upp för de värderingar, livsstilar och uttryck som gör att terroristerna känner sig manade att köra över oss med lastbilar. Vi kommer att fortsätta som vi alltid gjort. Vi kommer att supa, knarka och knulla även på sådana sätt som Gud inte godkänner, klä oss oanständigt och lyssna på djävulens musik, medan de är förvisade till deprimerande medeltidslitteratur som samlar färre och färre anhängare för var dag. De kan aldrig vinna. De kan aldrig åstadkomma någonting mer än några få dödsfall här och var, då och då. Snart förmultnar deras idéer på den mänskliga historiens skräphög, medan den kärlek, den humanism och den mellanmänskliga respekt som de hatar så innerligt, lever vidare i tusentals, kanske miljoner år.

(Om du tycker att texten är vettig, rimlig och konstruktiv så får du väldigt gärna gilla och dela den.)"

(Text av Jesper Sandstöm )

Gillar

Kommentarer

Bunny,
Det här!! Finner inte ord! Måste bara !!!! ah så bra skrivet. Exakt såhär
bunnydrugz.blogg.se
coldinfinity
coldinfinity,
Jag finner inga ord för att beskriva hur jäkla bra skrivet detta är och hur mycket jag håller med. Amen sister, du slår huvudet på spiken!
nouw.com/coldinfinity
Svatantrya
Svatantrya,
Den inklippta texten är inte min som sagt men jag tackar och bockar om du menar mitt egna tillägg också. ❤
nouw.com/svatantrya