En av alla drömmande robotar

Ni vet när man förr pratade på skoj om filmer där robotar tar över världen och blir smartare än vi? Ni vet alla "tänk om det skulle bli så i framtiden?" om fantasivärldar där teknik vi själva skapat plötsligt vänder sig emot oss? Well, det kan lika gärna vara "framtiden" vi lever i redan nu.

Jag och min mycket givande och intelligenta vän hade en väldigt trevlig dag med mat och kaffe där vi i vanlig ordning lyckades ramla in på ganska obehagliga ämnen. Obehagliga, men spännande - såklart.

Ett av samtalsämnena var drömmande robotar, robotar som verkar kunna tänka själv. År 2017 har vi alltså lyckats skapa teknik som kan lära sig att känna igen bilder och därigenom återskapa bilder med hjälp av keywords, på vår uppmaning. Inte så jäkla läskigt va? Men när man valde att testa att bara ge samma teknik, eller robot, enbart vitt brus, alltså ingen information alls - började den ändå skapa mönster. Mönster som man sedan skickade tillbaka som en ny uppmaning och sedan upprepade den processen tills man fick ett resultat som gick att urskilja. Och av noll information, noll uppmaning från mänskliga varelser, skapade roboten bilder - fantastiska bilder, men kusliga sådana. Man säger att "roboten drömmer". Som taget ur en jävla sci-fi film från 80-talet.

Så robotar kan alltså både drömma, eller tänka själv, och utveckla ett eget språk ... Fyller vi fortfarande ett behov eller tar vårt storhetsvansinne över och börjar skapa vår egen undergång? Är den där framtiden vi skämtade om snart här? Och om vi skulle ersättas av robotar, vad är egentligen skillnaden i dagens samhälle? Egentligen. Vi är alla bara drömmande robotar, som gör som vi blir tillsagda, tänker vad vi blir tillsagda att tänka och djupt inom oss drömmer om hundar och människor på hjul. Jaja, it's all fun and games until it's not, så att säga.

Gillar

Kommentarer

Jenny
,
Nyligen uppfann de en robot som lärde sig tänka själv/ komma på ett eget språk eller något sådant... Lyckligtvis och förvånande nog så stängde dem av den och förstörde den tror jag. Nu är det väl inte så långt kvar tills dem uppfinner något som tar över världen dock xD
Svatantrya
Svatantrya,
Finns länk till det i inlägget också! 😊 Ja det är ju lika spännande som skrämmande.. att man dessutom behöver stänga ner den säger ju egentligen ganska mycket. Jag tror risken finns och att de är medvetna om den men att vi vanliga människor på utsidan aldrig får ta del av hur stor den risken faktiskt är.
nouw.com/svatantrya