Julbak + recept

"Vi hörs imorgon istället!", skrev jag och var istället helt jävla frånvarande. Bara här på bloggen dock. I verkliga livet var jag högst närvarande. Eller närvarande och närvarande... Jag kan eventuellt ha gått och provat en ring för att sedan skicka storlek och favoritmodell till Vikingen. Jag kan också ha signerat sms:et med "tomtens hjälpreda". Kanske. Men jag vet inte, man vill ju inte vara framfusig liksom. Det skulla jag aldrig vara...

I vilket fall som helst fick jag i alla fall bakat fyra plånat fröknäcke och två omgångar lingon-fudge. Tre plåtar och en omgång fudge blev lyckade. Mamma önskade sig ingenting i år mer än att jag skulle bara den där knäckebrödet jag hade med mig förra året, så det fick bli en hel korg med knäckebröd minsann! Klart mamma ska ha en julklapp.

Recepten hittar ni längst ner i inlägget.

FRÖKNÄCKE (1 plåt)

1 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl majsmjöl
1/2 dl hela linfrön eller chiafrön
1/2 tsk salt
Kanel
Skalet från en apelsin
En skvätt olja
2 dl kokande vatten

Blanda alla torra ingredienser och rivet apelsinskal. Eftersom kanelen och apelsinen inte ingår i originalrecpetet vet jag inte hur mycket som behövs. Jag brukar överdriva, det funkar. Slå på oljan och vatten och rör om. Låt stå ca 15 minuter. Sätt in i ugnen på 150 grader och grädda mellan 45min-1tim. HÅLL KOLL! De bränns lätt vid. Börjar knäcket bli brunt men fortfarande inte är segt - sänk temperaturen och låt stå en stund till. Låt svalna och bryt i bitar.

LINGONFUDGE

3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
1 msk sirap
50 g vit blockchoklad
50 g smör
0,5 dl frysta lingon


Rör ihop socker, mjölk, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelvärme i 30-40 min. Rör om då och då- När smeten klarar kulprovet är den klar! Blanda i vit choklad och smör. Låt svalna till 70 grader (det är inte så noga, du märker när den är sval och lite stel) - rör inte! När smeten svalnat rör du ner lingonen. Häll i bakpappersklädd form (12x12 cm, för 1 sats). Ställ i kylen (eller som jag gjorde, på balkongen) och skär i bitar. Förvara svalt tills servering.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229