Studie-hacks

När man närmar sig 27 har man ju, om man är en vilsen själ som vill bli pilot, FBI-agent, veterinär och journalist samtidigt, hunnit plugga en del. På gymnasiet gick jag samhälle med estetisk inriktning, efter det har jag studerat 1 år journalistik på Tollare Folkhögskola, senare har jag läst upp mina betyg på komvux under några intensiva veckor. Jag har gjort högskoleprovet för en halv evighet sedan och jag har läst kurser i litteraturpsykologi och hemliga sällskap på distans under ett halvår då jag var trött på att jobba och behövde något nytt för hjärnan att bita i.

Och nu ska ja alltså ha bestämt mig för vad jag vill göra och studerar till Produktionledare inom media på Malmö Högskola. Efter mängder av missade deadlines, tårar, svett, och en hel del bristande motivation och stressmage har jag äntligen börjat få kläm på det där med att plugga. Träning ger färdighet som de säger. Men för att ni ska slippa gå igenom en lika plågsam och långdragen träning som jag tänkte jag, såhär mitt i helvetestermin 3, dela med mig av mina bästa pluggtips.

1. Planering. Jag vet att det låter skittråkigt för ca varenda människa utom sådana som jag som färgkodar min kalender och dekorerar mina att-göra-listor. (Det är i och för sig ett tips också, gör planeringen kul!) Jag lägger en stund varje söndag på att planera nästa vecka. Vilka deadlines behöver jag hålla? Hur hade jag tänkt jobba? Har jag något kul jag vill göra och behöver en lucka för? Sedan planerar jag in vilka dagar jag ska göra vad, och gärna specifikt. Istället för att skriva "jobba på uppsats" så skriver jag t.ex "skriv en sida på teorin" eller vilket specifikt avsnitt jag tänker skriva. På så sätt delar man in det stora arbetet i mindre block och du kan vara säker på att du faktiskt har fått gjort vad du ska i slutet av veckan. Framför allt ser du när du faktiskt är "klar för dagen". Att skriva på en uppsats kan ju trots allt vara allt ifrån en mening till att skriva klart hela uppsatsen.

2. "5 Minuter". Vissa uppgifter är tråkigare än andra, så är det bara. I sådana lägen gäller det att sänka ribban för att inte sänka motivationen. Har du tänkt att du ska skriva två sidor av en uppsats? Det låter rätt mycket när man svansar runt i morgonrocken, regnet öser ner och du inte har kunnat sova på hela natten. Släpp dina storslagna planer för en stund och tänk istället "innan jag hoppar ner i badkaret ska jag ge det fem minuter". Ge det fem minuter. Ställ klockan och sätt dig ner. När klockan ringer kan du sluta direkt, oavsett var du är i meningen. Men om du bara får tummen ur och ger det den där lilla, lilla stunden, kommer du mest troligt komma igång vilket ofta slutar med att du sitter betydligt längre än de fem minuterna du bara orkade från början.

3. Intervaller. Detta är det bästa tipset när det gäller till exempel tentaplugg eller andra krävande uppgifter som aldrig tycks ta slut. Ställ ett larm på telefonen på 20 minuter, lägg sedan undan den och allt annat som stör dig. Jobba intensivt i de 20 minuterna. När klockan ringer tar du 10 minuter och gör någonting annat. Ta tag i disken, gå en runda runt kvarteret, lek med husdjuret... koppla bort det du höll på med. Efter tio minuter (ställ eventuellt larm på din pause så du inte svävar iväg), jobbar du i 20 intensiva minuter till. Upprepa detta fyra gånger och ta sedan en timmes pause innan du gör 4 nya intervaller. Det viktiga här är att avsluta precis när klockan ringer. Skriv inte färdigt stycket eller meningen, sluta tvärt. Hjärnan älskar känslan av att färdigställa och om du får komma tillbaka och börja med att avsluta en mening kommer det bli mycket lättsammare än om du tvingas påbörja ett helt nytt stycke.

4. Dela upp din att-göra-lista. Detta är kopplat till alla de tidigare tipsen. Som sagt, hjärnan gillar att avsluta saker, stora uppgifter kan kännas betungande och allt för oklara direktiv till dig själv gör det svårt att planera och hinna med. När du skriver din att-göra-lista är det därför bättre att dela upp den i många små uppgifter. Om du till exempel ska städa lägenheten. Skriv inte "städa lägenheten", det kommer kännas som att du aldrig blir klar... Skriv istället "diska", "vik tvätten", "dammsuga" osv. Städningen kommer inte ta längre tid, men du kommer att få kryssa av fler saker på listan vilket kommer ge dig motivationen att fortsätta. Detsamma gäller när du pluggar. Istället för att skriva "Gör uppgiften i X". Dela upp uppgiften i små delmoment som du känner att du orkar, och hinner, med på en kortare tid. På så sätt får du bättre översikt över vad du faktiskt gjort, du får lättare att planera din tid och du kommer känna dig belönad genom hela arbetet och inte bara när du faktiskt är färdig (vilket just där och då kommer kännas som våren 2034).

Alla de här tipsen är saker jag använder mig av i vardagslivet också och förhoppningsvis kan jag inspirera och motivera någon som kämpar med en massa "måsten" just nu. Har ni några andra tips? Kommentera gärna!

Nu fixar vi denna terminen, okej!?

Gillar

Kommentarer