Eketorps Borg

Jag älskar Sverige. Jag älskar all natur och jag älskar all historia - även om den ibland är mörk. Det är något vackert med att vandra på en plats där man vet att andra människor levt, i en annan tid, på ett annat sätt och med andra hinder och drömmar. Så mycket som var annorlunda men säkert mycket som var precis detsamma. Några drömde om att kunna stanna kvar, andra drömde om att ge sig av. Några ville ha makt, andra nöjde sig med det lilla. Rika och fattiga. Goda och onda. Om gott och ont nu ens finns vill säga. Ibland ställer jag mig tveksam till det. Det är som med mörk historia, den är har sitt sammanhang, sitt perspektiv.

På Öland finns det 19 fornborgar och temat för vårt besök var att se några av dem. Den första blev Eketorp. Det är den enda som helt har grävts ut och som dessutom rekonstruerats till vad den en gång var. Borgen har gått igenom tre faser, den första mellan 300- och 400-talet. Det är så galet. Jag undrar vad de pratade om, jag undrar vad deras drömmar var. Jag undrar om de visste vilket avtryck i historien de skulle göra. Att andra människor skulle vandra på deras mark, genom deras port... Jag undrar om de någonsin skulle kunna föreställa sig att lilla jag skulle stå där och kalla på grisarna utanför deras lilla bostad och förundras över hur lågt till tak de hade.

Jag undrar vilka avtryck jag kommer göra. Vilka avtryck dagens människor kommer göra. Jag undrar vad de kommer tänka om oss i framtiden. Kommer de fascineras? Kommer de vara stolta? Kan vi vara stolta? Jag tror inte det. Men kanske har vårt mörker också sitt sammanhang, sitt eget perspektiv.

Gillar

Kommentarer

wordlycornerblog
wordlycornerblog,
Sånt där tycker jag är så underbart och fascinerande att jag blir alldeles salig. Att besöka Sveriges gamla slott till exempel, och känna hur tiden snurras bakåt och se det förflutna framför sig. Så oerhört vackert. ❤️
nouw.com/wordlycornerblog
Svatantrya
Svatantrya,
Håller med! Historia är så himla spännande ur så många perspektiv. <3
nouw.com/svatantrya