Dumpa Facetune - få bättre bilder

Att redigera bilder är roligt och det ska det vara. Själva bearbetningen och redigeringen är nästan det jag tycker är absolut roligast med att fotografera, även när det handlar om bilder på mig själv. Men med appar som facetune har redigering snarare blivit manipulering, som resulterar i något som närmast påminner om animering. Ansikten som har smält ihop och ögon som ser ut att vara hämtade ur en sämre Disney-film.

Problemet med Facetune är inte bara det faktum att unga (kvinnor främst) springer till kirurgen och vill operera sig till en animerad docka, dessutom kostar de på tok för mycket för det usla arbete de gör.

Det är okej att vilja göra justeringar på sina bilder, det är en mänsklig faktor att vilja se bra ut på bild. Men det är skillnad på att förbättra en bild och fullständigt manipulera den. Jag förespråkar inte att man ska försköna sitt utseende och få det att se ut som om det var verkligheten men jag vet att vissa bilder kräver lite justeringar.

Men kan vi alla fall inte bara ta och göra slut med facetune för all framtid? Den där porslins-avatar-smetig-blobb-looken klär inte någon och gör att dina bilder ser ut som dåliga animationer..

OM du känner att du ändå vill släta ut din hud lite och förstärka ögonen så gör istället såhär.

1. Investera i ett riktigt redigeringsprogram. Jag har både Lightroom och Photoshop men till vanlig redigering använder jag uteslutande Lightroom eftersom det är betydligt smidigare. Jag tror man får båda programmen för 120 kr i månaden vilket är så mycket mer för pengarna än Facetune om man ser till kvalitet och möjligheter.

2. Chilla med verktygen! Eftersom jag oftast använder Lightroom utgår jag från det.Det finns en pensel som är specifikt utformad för att släta ut huden men överdriv inte. Den är väldigt snäll i jämförelse med Facetunes automatiska katastrof men jag ställer den ändå sällan på mer än 60%.

3. Smeta inte ut hela ansiktet! De flesta verkar vilja ha klara och krispiga bilder idag, ändå smetar de ut allting som ryms innanför ansiktsformen vilket gör att ditt huvud riskerar att se ut som en flygande kletboll. Undvik ögonbryn, läppar och ögon. Du vill att dessa ska förbli klara och skarpa för att det ska se naturligt ut.

4. Klarhet, klarhet, klarhet... Är du en sådan som jag som gärna höjer klarheten i bilden, då kan du inte smeta ut ansiktet och tro att det ska passa ihop. De gånger jag slätar ut min hud är det för att saker som inte syns i verkligheten blir synliga på bild vilket kan få sminket att se kaxigt ut eller att annars osynliga rynkor blir framträdande. Det har med klarheten att göra. Klarhet behövs dock även där - annars ser det dumt ut och du kan lika gärna gå tillbaka till Facetune och låta ansiktet flyta runt av sig själv... Efter att du använt penseln för att släta ut huden går du över en gång till med en pensel som stärker klarheten. Det behöver inte vara till max men det gör att din hud, även om den jämnats ut något, får ett naturligt utseende och att hela bilden behåller samma klarhet och krispighet.

5. Irisförbättring. Tycker du att ögonen försvinner på bilden? Det gör dem ofta. I Lightroom finns en pensel som heter irisförbättring som ger dig ytterligare lite klarhet och skärpa i ögonen och ljusar upp dem något så att de kommer fram. Återigen, överdriv inte, du vill inte se ut som om du är skapad av en full Disney-tecknare.

Gratis-tips! Vill du ändå kunna göra redigeringarna i appen så är snapseed ett bättre alternativ. Deras funktion "stående" kan också göra de här förbättringarna men till skillnad från Facetune så kan du reglera effekten och appen är helt gratis. Resultatet blir inte lika naturligt som Lightroom men är en bättre on the go-lösning är Facetune.

Vem är du? Team Facetune eller team Lightroom?

-

Hur jag anser att de flesta som använder Facetune ser ut på bild.

Hur mina bilder ser ut efter att de förbättrats med Lightroom.

Gillar

Kommentarer

MartaKristin
MartaKristin,
Definitivt team Lightroom. Jag är dock en newbie som knappt kan mer än höja och sänka ljusstyrkan, men tycker verkligen om det programmet till redigering!
nouw.com/martakristin
Svatantrya
Svatantrya,
Åh men du lär dig! 👌 Ger gärna några tips och trix om du vill! 🧡
nouw.com/svatantrya
MartaKristin
MartaKristin,
Tack, snälla! 🌻
nouw.com/martakristin
marietheresel
marietheresel,
Hahaha åh skönaste inlägget!! Visste inte ens vad Facetune var men ja det förklarar ju vissa bilder jag höjt på ögonbrynen åt 😂❤️
nouw.com/marietheresel
Svatantrya
Svatantrya,
Troligen en av de populäraste apparna just nu... Du kan förminska näsan, förstora läpparna, smalna av ansiktet, släta ut huden till en kletblobb, med mera. Blir så ledsen när jag ser unga tjejer använda den att jag faktiskt skriver mitt examensarbete om just den appen och vad det gör med unga kvinnors identitetsskapande på och utanför sociala medier. Hur påverkar det ens verklighet och bild av sig själv när man blir älskad för något som är långt ifrån vem man egentligen är?
nouw.com/svatantrya
Svatantrya
Svatantrya,
och ja, så ser det förjävligt ut dessutom.
nouw.com/svatantrya