Det är möjligt att vara god utan att vara feminist

Det här är inget "anti-feminister-inlägg", jag tror inte att ni tror att jag skulle skriva ett sådant heller, men så är det sagt. Jag har inga problem med feminismens grundvärderingar och jag har vid flera tillfällen definierat mig själv som feminist. Det jag däremot har problem med är denna trend, som senast igår visade sitt ansikte på en mycket stor blogg. Trenden att förminska de som istället väljer en annan åskådning på livet, ofta humanism (föreslår att alla som inte slagit upp ordet innan gör det nu), och anser sig ha rätten att idiot-förklara alla de som inte vill kalla sig för feminister.

Feminismen är en ism. Det är EN sanning av världen, det behöver nödvändigtvis inte vara allas. Det är också EN lösning (i grund och botten) på ett problem, det behöver nödvändigtvis inte vara den rätta. Det är ETT ord för EN grupp av människor som på ett eller annat sätt har något gemensamt i tankar, åsikter och värderingar. Precis som vilken annan ism som helst.

Att säga att det är idiotiskt att kalla sig för humanist är därför endast att idiotförklara någon annan för deras åsikter, tankar och värderingar - för att de inte stämmer överens med dina egna, inget annat. Att säga att alla borde vara feminister annars är de dumma i huvudet, är väl ungefär samma logik som vilken radikal religionsutövare som helst kör med, för att dra det till sin spets.

Och faktum är, att det går att vara en god medmänniska, det går att jobba för en jämställd värld och se sina medmänniskor som jämlika, utan att för den sakens skull behöva sälla sig till en ism. Precis som det säkert är logiskt för de flesta att man kan ge fan i att mörda utan att för den sakens skull följa Guds tio budord.

Var kom hetsen att återinföra ismer ifrån? Är det någon sorts tillbakasträvande revolution min generation påbörjat, eller är det bara en önskan om att vara en rebell i framkant i samband med dåligt ordförråd, tonårstrots och en känsla av att vilja passa in på samma gång?

Det är inget fel med att vara feminist. Men det är alltid fel att tvinga på någon annan en ism. Och det är, tro det eller ej, fullkomligt möjligt att vara en god människa utan att följa någon annans livsåskådning och tankegång.

Vill du ha en bättre värld? Be kind, på ditt sätt, och låt andra vara det på sitt sätt. Din godhet och världens framtid hänger inte på ett ord, den hänger på hur vi bemöter varandra och vilka mål vi strävar emot.

Gillar

Kommentarer