Alla behöver inte propaganda för att bry sig

Jag läste nyligen ett inlägg från en "välutbildad anonym person" som gång på gång påstår att klimathotet är ett påhitt... Jag tänker inte ens länka, för bloggen innehåller för mycket trams och anonym auktoritet (är det ens en grej?) för att guldkornen ska vara värda det. De som bryr sig om miljön buntas ihop till en hög miljöpartister (tack, nu vet jag vad jag ska rösta på, trots att jag var inställd på något helt annat) och alla som har ett intresse av att göra det bästa för omvärlden förpassas till lek-hörnan på dagis.

Man behöver inte tro på klimathotet för att bry sig om miljön. När jag som liten satt och planerade övergångsställen åt siglar, ville bli vegetarian och tyckte att bilarna "skitade ner" hade jag aldrig hört något om miljöhot eller djurens rätt. Jag hade inte läst aftonbladet eller scrollat igenom bloggar och facebook. Internet var fan inte ens en grej och informationen jag tog till mig sträckte sig inte längre än att man inte fick gå över stora vägen själv och att mörkhyade personer kallades för ett ord som inte längre används knappt ens där (tack och lov). Jag var högst isolerad i en håla där den enda informationen om världen utanför kom en gång i veckan i pappers-tidning eller blev återberättad av människor som varit på en billig charter i Bulgarien för tre somrar sedan.

Ändå var det självklart för mig att kött från släktens bondgård var bättre än det på ICA, att bilar smutsade ner och att man inte kastade sin risifrutti-burk i skogen.

Man behöver inte läsa aftonbladet för att tycka att det är gött med så ren luft som möjligt eller att det vore schysst om djur som behöver isflak att bo på skulle kunna få ha kvar dem, eller att det är trevligare att vandra i natur som inte är nedskräpad av plast. Om det nu faktiskt finns något man kan göra åt det.

Visst ska man vara kritisk såklart. Nyligen släpptes det en dokumentär om hur vegan-rörelsen är en trend skapad för att företag ska tjäna pengar på ren propaganda. Jag har inte sett den och vet inte om jag vill, men visst kan det ligga en sanning i det också, även om det är lika mycket propagande som det den är gjord för att kritisera. Visst behövs det en motvikt till sockerfilmen och cowspiracy och alla andra dokumentärer som slåss för sin sak och därmed kommer med flera tvivelaktiga påstående och "experter", men det behöver inte betyda att de som bryr sig gör fel.

Det är ändå en ganska sund tanke att inte äta kött om det ger en dåligt samvete, precis som det är en sund tanke att hellre ta tåget om man känner för att andas friskare luft.

Man behöver inte vara en naiv dåre som köper hela media-stormen, några kanske är, men jag tror och hoppas att de allra flesta helt enkelt bara agerar efter vad som anses rätt i hjärtat. Behandla andra som du själv vill bli behandlad, sägs det. I den här fallet är andra den planet som tillåter dig att äta, dricka och andas.

Gillar

Kommentarer