Aftonbladet, ska vi välja våra våldtäktsmän bättre?

Kära Aftonbladet.

Jag är en av dem som skulle kunna skriva under hashtagen "MeToo" flera gånger om. Jag är en av dem som står bakom inte bara de stora mediakvinnorna, utan alla kvinnor som någonsin varit med om ett övergrepp, där någon tagit sig friheter gällande deras kroppar.

Jag är också en av dem som alltid tyckt att det är problematiskt när media publicerar namn och bild på förövare som aldrig blivit dömda, något ni nu alltså, efter år av arbete med att hänga ut människor för några extra sålda lösnummer eller klick, valt att klamra er fast vid. Att inte publicera någonting vore en, kanske inte så solidarisk men rimlig handling - om ni varit konsekventa. Problemet som jag ser det, är att ni inte längre kan hänvisa till den här aspekten av problemet, eftersom ni förbrukat er rätt att göra det. Med råge.

En politiker blev uthängd efter rykten, rykten som inte ens kunde stödjas av en förstahandskälla. En annan politiker blev lynchad (visserligen kanske med all rätt, men återigen, var konsekventa för fan) efter att flera offer trätt fram. Denna mediaman, denna offentliga person som alla de tidigare, anser ni att man inte bör "hänga ut" eftersom att ingen dom finns att tillgå. Nåja, må så vara. Medias kraft är stor och man bör vara försiktig med sådan information i ett land där man anses oskyldig till motsatsen bevisats enligt domstol.

Men jag anser ändå att alla vi kvinnor som någonsin blivit utsatta förtjänar ett svar från er. Om det inte är så att ni skyddar era egna och att den där påklistrade jävla medmänskligheten är precis lika skenhenlig som man kunnat ana... vad är det då som skiljer förövarna åt? Vad är det som gör att rykten och kvinnornas berättelser väger olika i de här fallen? Är ni, Aftonbladet, helt enkelt av den åsikt att vi kvinnor borde välja vem som våldtar och trakasserar oss? Ska vi tänka en extra gång innan vi blir utsatta av fel person? Är det vårt ansvar att välja rätt förövare för att kunna nämna honom vid namn?

Mvh #ÄnnuEn

Gillar

Kommentarer