2 böcker du måste läsa i vinter

Innehåller affiliate-länkar

Inlägget innehåller adlinks.

Som tidigare nämnt älskar jag vinterns mörka dagar just för att det är en tid för lugn och harmoni. Det är en tid för vila helt enkelt. Och med vila kommer böcker - det är sedan gammalt. En av böckerna nedan började jag läsa i somras men det var först häromdagen jag faktiskt avslutade den. Iförd morgonrock, nerkrupen i soffan med en kopp te, läste jag sista meningen. Det är alltid med blandade känslor man avslutar en riktigt bra bok.

Jag läser sällan skönlitteratur längre. Jag är i en period då jag föredrar böcker som får mig att tänka till, böcker som bidrar till diskussion och eftertanke, som lämnar någon form av avtryck i livet. De två senaste böckerna jag läst är böcker som är så himla viktiga i vår samtid - på helt olika sätt. Har du inte läst dem innan rekommenderar jag dig att göra det nu, för vintern är den perfekta tiden att unna sig en bra bok.

Russel Brand - Revolution
Som liten hade jag väldigt stora tankar för att vara ett barn. Jag kunde ofta må dåligt över den värld jag levde i - förstod inte alls varför det vuxna envisades med ett så korkat "system". Man skulle gå i skolan, lära sig saker som någon annan sade var rätt, man skulle ta en massa från naturen, man smutsade ner med en massa bilar, man skulle skaffa sig ett jobb, tjäna pengar och vara tacksam. Jag såg hur mina föräldrar slet vissa perioder för att få det att gå ihop med en stor familj och jag kunde aldrig förstå vad det var dem slet för. Pengar visste jag ju, men pengar till vad? Vi hade ju ett grönsaksland fullt med mat och det fanns ju massor av människor som hade jättemycket pengar? Och när de vuxna pratade politik när jag blev äldre tyckte jag mest att allt lät hopplöst. Minns när vi pratade om EU och när euron skulle införas. Jag var emot, jag bara kände det på mig att det inte kändes rätt, det kändes ologiskt. "Man kan väl inte bara byta ut pengar hur som helst?" (SOM jag ville ringa min gamla lärare och skrika "in your face" när flera länders ekonomi rasade precis som jag sagt, haha.) Angående maktfördelning (och kopplingen till EU), det är lite som företag, ju fler man är desto mindre får den enskilda att säga till om. Jag har alltid trott att det måste finnas ett annat sätt, ett bättre sätt, ett mer rättvist sätt där alla människor har en bestämmande rätt. Ett system där vi inte låter andra bestämma hur vår värld ska se ut. Power to the one who doesn't want it. Jag kände inte till uttrycket då, men jag visste att världen inte kunde styras av människor som vill ha makt.

Russel Brand sätter alla mina tankar på pränt, på ett fantastiskt, humoristiskt och konkret sätt. Han säger allt det där som var så självklart för mig som barn, som med åren börjat bli en självklarhet igen. Det är en obligatorisk läsning för den som tröttnat på verkliga monopol-spelet vi alla är en del av. Vi behöver en revolution - och det är ingen galen, utopisk fantasi, den är möjlig.

Therése Lindgren - Vem bryr sig?
Jag är inte vegan. Däremot äter jag väldigt lite kött och andra animalier, jag har aldrig velat bära äkta päls eller skinn och jag får en dålig smak i munnen av dagens industrier. Min personliga åsikt är att vi alla helst borde jaga vår mat själv, alternativt enbart föda upp det vi behöver för oss själva och de närmsta - om man nu vill äta kött det vill säga. Therése är vegan och pratar ofta om hennes val att vara det i sina youtube-videos. Ska jag vara helt ärlig vad jag beredd på att boken skulle vara skamlös propagande utan någon som helst nyansering - men jag blev positivt överraskad! På ett sakligt och personligt sätt underbygger Therése sitt val att vara vegan, och med fakta utan skuldbeläggande eller krav på andra, förklarar hon sådant som varje person borde känna till. Det är såhär man skapar förändring! Genom upplyssning, nyansering, fakta och förståelse. Det är en bok som passar både den redan frälsta men även den som kanske aldrig kommer göra hennes val men i alla fall kan behöva lite bildning och upplysning för att bli mer medveten om maten på sin tallrik. Therése har förstått grejen med att "förändring börjar med dig själv" och har tagit fasta på att hårdhänt propagande bara fungerar på de som i viss mån redan tänker som du, de andra slår dövörat till. Bra jobbat tjejen!

(Länkar till böckerna finner ni mellan bilderna!)

Gillar

Kommentarer

sofiajarefeldt
sofiajarefeldt,
Svatantrya
Svatantrya,
Berätta gärna vad du tyckte om du läser någon av dem 😊
nouw.com/svatantrya